Ενεργειακή Αναβάθμιση

Με τον όρο ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων εννοούμε τις πράξεις και τις ενέργειες που γίνονται σε αυτό με σκοπό τη μείωση των ενεργειακών αναγκών των κτιρίων για θέρμανση και ψύξη.

Τα κτίρια αποτελούν ένα μεγάλο ενεργειακό καταναλωτή, που ταυτοχρόνως διαθέτει υψηλό δυναμικό εξοικονόμησης ενέργειας. Με τη χρήση κατάλληλων τεχνικών και οικονομικά αποτελεσματικών τεχνολογιών, είναι δυνατή η επίτευξη σημαντικής βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας των κτιρίων, ως και μηδενικής, με αντίστοιχα περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη.

Το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας σε ένα κτίριο, καταναλώνεται για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του για θέρμανση και ψύξη. Με τον όρο Ενεργειακή Αναβάθμιση κτιρίου (πολυκατοικίας, μονοκατοικίας ή διαμερίσματος) εννοούμε τις πράξεις και τις ενέργειες στις οποίες προβαίνουμε, ώστε να θωρακίσουμε ένα κτίριο έναντι των απωλειών που έχει και να το καταστήσουμε όσο το δυνατόν λιγότερο ενεργοβόρο, ελαχιστοποιώντας την ετήσια αναγκαία δαπάνη.

Η σύγχρονη περιβαλλοντική πολιτική εξοικονόμισης ενέργειας και μείωσης ρύπων, ευνοεί αυτές τις επεμβάσεις, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον», το οποίο επιχορηγεί τους πολίτες προκειμένου να βελτιώσουν την ενεργειακή απόδοση του σπιτιού τους, εξοικονομώντας χρήματα και ενέργεια και αυξάνοντας την αξία του. Ένα κτίριο που δεν είναι σωστά μονωμένο, έχει πολύ μεγαλύτερες ανάγκες για ψύξη και για θέρμανση από ένα κτίριο που είναι σωστά μονωμένο, τα κουφώματά του είναι με θερμοδιακοπή, οι υαλοπίνακές του είναι ενεργειακοί, έχει μια πλήρη θερμομόνωση στην ταράτσα του και υπάρχει ένας καινούριας τεχνολογίας καυστήρας-λέβητας ή ακόμη και εναλλακτικοί τρόποι θέρμανσης, όπως είναι το ενεργειακό τζάκι, οι αντλίες θερμότητας, η σόμπα πέλετ, το αέριο, το ηλεκτρικό καλοριφέρ, κλπ.

Τα στάδια μιας ενεργειακής αναβάθμισης είναι τα ακόλουθα :

 • Αποτύπωση κτιρίου
 • Ενεργειακή μελέτη του κτιρίου
 • Κοστολόγηση των ενεργειακών επεμβάσεων
 • Υλοποίηση ενεργειακής αναβάθμισης
 • Έκδοση ενεργειακού πιστοποιητικού για το κτίρι

Επεμβάσεις

Εξωτερική θερμομόνωση τοίχων: Η χρήση ολοκληρωμένων λύσεων θερμομόνωσης στο κτιριακό κέλυφος αποτελεί ουσιαστική δράση για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσής του, που μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της κατανάλωσης ενέργειας για θέρμανση και ψύξη, ανάλογα με το κτίριο και την περιοχή στην οποία βρίσκεται, ως και 55%.

 

Μόνωση ταράτσας και λοιπών δομικών στοιχείων: Η θερμομόνωση της οροφής αποτελεί μια από τις πιο αποτελεσματικές παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας, καθώς το δώμα αποτελεί το πιο ευπαθές δομικό στοιχείο σε ένα κτίριο αφού καταπονείται από τον ήλιο, τον άνεμο, τη βροχή και το χιόνι. Η ολοκληρωμένη θερμομόνωση στις κολώνες και τα τοιχία, συμβάλλει αποφασιστικά στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας για θέρμανση και ψύξη με την αποφυγή θερμογεφυρών, αναβαθμίζει τη θερμική άνεση των κατοίκων και απαλείφει τις ζημιές από υγρασίες και μούχλες.

 

Αντικατάσταση κουφωμάτων: Μια ιδιαίτερα σημαντική παρέμβαση για την αναβάθμιση των υφιστάμενων κτιρίων, αποτελεί η αντικατάσταση των μονών υαλοπινάκων, με νέους, οι οποίοι διαθέτουν διπλούς υαλοπίνακες και θερμομονωτικό πλαίσιο. Η εξοικονόμηση της ενέργειας ανέρχεται σε ποσοστό από 20 έως 25%, ενώ η βελτίωση της θερμικής άνεσης είναι, χειμώνα-καλοκαίρι εντυπωσιακή, εξαφανίζοντας το χειμώνα φαινόμενα συμπύκνωσης υδρατμών στα παράθυρα και μειώνοντας την υπερθέρμανση του χώρου το καλοκαίρι.

 

Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης: Μια από τις σημαντικές ενεργειακές επεμβάσεις σε κτίρια είναι η αναβάθμιση των Θερμικών Συστημάτων τους, ανεξάρτητα αν αυτά είναι κεντρικά ή αυτόνομα. Τα παλαιότερα συστήματα είναι ενεργοβόρα και για αυτό πρέπει να αντικατασταθούν με συστήματα νέας γενιάς, με πιστοποιημένες ιδιότητες σύμφωνα με μελέτη μηχανικού, ώστε να μην καταναλώνουν άσκοπα ενέργεια. Εγκατάσταση αντλίας θερμότητας και λέβητα φυσικού αερίου μπορει να προσφέρει αρκετά μεγάλη εξοικονόμηση και απόδοση.

 

Εγκατάσταση συστήματος Ηλιακής Θέρμανσης – Ζ.Ν.Χ: Tα ηλιοθερμικά συστήματα συνδυασμένης λειτουργίας για παραγωγή ΖΝΧ (ζεστών νερών χρήσης) και θέρμανσης χώρων, μπορούν να καλύψουν από 10% – 100% τις ανάγκες ενός κτιρίου σε θέρμανση και σε ζεστό νερό χρήσης, ανάλογα με το μέγεθος της συλλεκτικής επιφάνειας, τον όγκο του θερμοδοχείου, τα μετεωρολογικά δεδομένα της περιοχής και τα χαρακτηριστικά του κτιρίου (μέγεθος, ποιότητα μόνωσης, θερμικές ανάγκες).

Δικαιολογητικά για την έκδοση ΠΕΑ

Για την έκδοση ΠΕΑ χρειάζεται ο ιδιοκτήτης να μας παρέχει τα παρακάτω έγγραφα:

 

Αντίγραφο Οικοδομικής Άδειας

Αντίγραφα Αρχιτεκτονικών Σχεδίων (Κάτοψη/Σκαρίφημα ακινήτου)

Αντίγραφο δήλωσης του ακινήτου στο Κτηματολόγιο (εάν έχει γίνει δήλωση)

Αντίγραφο Τοπογραφικού Διαγράμματος / Σκαρίφημα (εάν υπάρχει)

Αντίγραφο τακτοποίσης αυθαιρεσιών (εάν υπάρχουν)

Τίτλος Ιδιοκτησίας (προαιρετικό)

Φύλλο Συντήρησης Λέβητα (προαιρετικό)

 

* Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η εύρεση της Οικοδομικής Άδειας και των Αρχιτεκτονικών Σχεδίων αναλαμβάνουμε την αναζήτηση τους στην Πολεοδομία  αποτύπωσης του ακινήτου σας

Στοιχεία Ιδιοκτήτη

Για την έκδοση του ΠΕΑ θα καταγραφούν επίσης τα ακόλουθα στοιχεία:

 

Βασικά Στοιχεία Ακινήτου

Οδός, Αριθμός, Περιοχή, Τ.Κ.

Αρ. Ιδιοκτησίας (π.χ. Διαμέρισμα Α2)

Ακριβή τετραγωνικά μέτρα ακινήτου

Έτος Ολοκλήρωσης Κατασκευής

Λόγος έκδοσης Π.Ε.Α. (Πώληση, Ενοικίαση κλπ)

 

Στοιχεία Υπεύθυνου Επικοινωνίας

Ιδιότητα (Ιδιοκτήτης, Διαχειριστής, Ενοικιαστής, Τεχνικός Υπεύθυνος κλπ) Όνομα, Επώνυμο, Τηλέφωνο Επικοινωνίας

 

Στοιχεία Ιδιοκτητών

Όνομα, Επώνυμο, Α.Φ.Μ. , Δ.Ο.Υ. , Διεύθυνση Κατοικίας: Οδός, Αριθμός, Περιοχή, Τ.Κ.

 

Κατα την διάρκεια της επιθεώρησης θα χρειαστεί πρόσβαση σε όλους τους χώρους.

Ενημερωτικό Φυλλάδιο

photo30

As the general contractor, we first create the highest level of trust and integrity with our clients.

Καλέστε μας στο 25310 33100 και ζητήστε οικονομική προσφορά για έκδοση ΠΕΑ ή συμπληρώστε τα στοιχεία σας στην παρακάτω φόρμα (εδώ)

Συχνές Ερωτήσεις για την έκδοση ΠΕΑ

Το Ενεργειακό Πιστοποιητικό είναι απαραίτητο για:

 • Ενοικίαση ενιαίου ή τμήματος κτηρίου .
 • Κάθε πώληση ενιαίου ή τμήματος κτηρίου.
 • Για την ανάρτηση αγγελίας (στον Τύπο ή στο διαδίκτυο) πώλησης ή μίσθωσης κτηρίου απαιτείται η έκδοση ΠΕΑ για την αναγραφή της ενεργειακής κατηγορίας του κτηρίου στην αγγελία.
 • Με την ολοκλήρωση της κατασκευής κάθε νέου ή ριζικά ανακαινισμένου κτηρίου.
 • Για την ένταξη κτηρίων κατοικίας στο πρόγραμμα εξοικονόμηση κατ’οίκον .
 • Την ενεργειακή αναβάθμιση αυθαιρέτου, με συμψηφισμό έως και 50% του αρχικού προστίμου.
 • Όλα τα κτήρια του δημόσιου & ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Από την υποχρέωση έκδοσης πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης εξαιρούνται:

 • Κτήρια που χρησιμοποιούνται ως χώροι λατρείας ή θρησκευτικών δραστηριοτήτων
 • Κτήρια τα οποία η διάρκεια της χρήσης τους με βάση το σχεδιασμό τους δεν υπερβαίνει τα 2 έτη
 • Κτήρια με χρήσεις: Βιομηχανίας, βιοτεχνίας, εργαστηρίου, αποθήκης, στάθμευσης αυτοκινήτων, πρατήρια υγρών καυσίμων.
 • Για δωρεά εν ζωή, γονική παροχή, αποδοχή κληρονομιάς και δωρεά αιτία θανάτου.
 • Για μη θερμαινόμενους βοηθητικούς χώρους (αποθήκες, παρασκευαστήρια, βιοτεχνίες κλπ) και γήπεδα/οικόπεδα χωρίς κτίσματα.
 • Για ανανεώσεις/τροποποιήσεις υφιστάμενων μισθώσεων (εφόσον η ημερομηνία δήλωσης της αρχικής μίσθωσης στην οικεία Δ.Ο.Υ. είναι νωρίτερα από την 9/1/2012 και δεν αλλάξει ο μισθωτής ή τα τετραγωνικά μέτρα του ακινήτου).

Το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης ισχύει κατά ανώτατο όριο για 10 χρόνια.
Καινούριο Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης πρέπει να εκδοθεί σε περίπτωση ριζικής ανακαίνισης του κτιρίου.